środa, 31 lipca 2013

Na lekki obiad- francuska tarta cebulowa

 Ta tarta chodziła za mną od miesięcy. Miała być przygotowana wspólnie, przed sesją, lecz niestety czas nie pozwolił.
 Prawdziwie wakacyjna, na ciepły dzień, gdy apetyt nie dopisuje. Chrupiące ciasto i delikatna cebula z wyczuwalnym aromatem sera i wina. Wspomnienie Paryża.

                                                                                                                    Smacznego, M.

Na ciasto :
-250g mąki tortowej
-50g mąki pszennej pełnoziarnistej
-2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
-2 łyżki startego parmezanu
-100 ml letniego mleka
-100 ml wody
- 2 łyżki oliwy
-7g świeżych drożdży

Na farsz
-5 dużych cebuli
-1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-30g lazura lub innego sera z niebieską pleśnią
-oliwki
-2 plastry prosciutto
-sól
-pieprz

Obie mąki, sól, parmezan i oregano wymieszać. Drożdże rozpuścić letnim mleku wymieszanym z łyżeczką cukru. Poczekać aż drożdże zaczną rosnąć i dodać je do mąki, Wlać wodę i oliwę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Rozwałkować je na stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę. Ciasto będzie wyrastać ok.1h więc należy zrobić w tym czasie farsz.

Cebulę pociąć na piórka, posolić i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dusić ok. 10 min, Po tym czasie dodać wino, zwiększyć moc palnika i poczekać aż alkohol odparuje. Dusić kolejne 10 min, dodać ser, oliwki i prosciutto. Gotowy farsz ostudzić.

Na wyrośnięte ciasto przełożyć schłodzony farsz.
Piec w temp. 175 przez 30 min.

Podawać ciepłe lub już ostudzone.




inspiracja : www.rustykalnakuchnia.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz