Ta tarta chodziła za mną od miesięcy. Miała być przygotowana wspólnie, przed sesją, lecz niestety czas nie pozwolił.
Prawdziwie wakacyjna, na ciepły dzień, gdy apetyt nie dopisuje. Chrupiące ciasto i delikatna cebula z wyczuwalnym aromatem sera i wina. Wspomnienie Paryża.
Smacznego, M.
Na ciasto :
-250g mąki tortowej
-50g mąki pszennej pełnoziarnistej
-2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
-2 łyżki startego parmezanu
-100 ml letniego mleka
-100 ml wody
- 2 łyżki oliwy
-7g świeżych drożdży
Na farsz
-5 dużych cebuli
-1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-30g lazura lub innego sera z niebieską pleśnią
-oliwki
-2 plastry prosciutto
-sól
-pieprz
Obie mąki, sól, parmezan i oregano wymieszać. Drożdże rozpuścić letnim mleku wymieszanym z łyżeczką cukru. Poczekać aż drożdże zaczną rosnąć i dodać je do mąki, Wlać wodę i oliwę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Rozwałkować je na stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę. Ciasto będzie wyrastać ok.1h więc należy zrobić w tym czasie farsz.
Cebulę pociąć na piórka, posolić i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dusić ok. 10 min, Po tym czasie dodać wino, zwiększyć moc palnika i poczekać aż alkohol odparuje. Dusić kolejne 10 min, dodać ser, oliwki i prosciutto. Gotowy farsz ostudzić.
Na wyrośnięte ciasto przełożyć schłodzony farsz.
Piec w temp. 175 przez 30 min.
Podawać ciepłe lub już ostudzone.
inspiracja : www.rustykalnakuchnia.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz