sobota, 3 sierpnia 2013

Do piwa w letni dzień- paluchy drożdżowe

Ciasto :

-175g mąki
-100ml wody
-1 łyżeczka suchych drożdży
-po 1 łyżeczce soli i cukru
-1 łyżka oliwy

Wykonanie:

-wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, wyrabiać je intensywnie na stolnicy, tak by było dobrze napowietrzone- dzięki temu paluszki będą puszyste wewnątrz, a na zewnątrz chrupiące,
-ciasto zostawić do wyrośnięcia aż 2x zwiększy swoją objętość; zajmie to ok. 20 min w piekarniku podgrzanym do temp.50 lub ok. godziny w temperaturze pokojowej.
- gdy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie na podsypanej mąką stolnicy; urywać małe, ok 30g kawałki ciasta i rolować je na kształt paluchów długości 25-30cm
-piec w temp.200 przez 10min na blaszce cienko podsypanej mąką kukurydzianą i chlebową- zapobiegnie to przywarciu paluchów.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz