poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Francja= tarta, Las=czarna jagoda - Leśna Francja czy Francuski Las? Po prostu tarta z jagodami.



Przepis na kruche ciasto:
-300g mąki pełnoziarnistej (preferuję pełnoziarnistą do wszelkich wypieków, ale można zastąpić 250g tortowej i 50g pełnoziarnistej)
-200g masła mocno schłodzonego
-100g cukru (najlepiej cukru pudru przesianego, bez grudek)
- szczypta soli
-1 żółtko

Farsz:
-duuuuuuuuuuuuużo jagód ok.400-500g (tyle, żeby nie wylatywało poza formę :)
-4 jajka
- białko z jajka, bez żółtka, które zużyliśmy do kruchego ciasta
- 400 ml śmietany 30%
- 100-150g cukru pudru

Ciasto:



  • Mąkę wsypujemy do miski i na kopczyk kładziemy zimne masło. 
  • Rozdrabniamy masło w kawałki przy użyciu noża. Kiedy potniemy już masło w dość drobne kawałki, czyli w taki sposób, że już bardziej nie będziemy mogli masła rozdrobnić, dodajemy cukier.
  • Łączymy go wraz z mąką i masłem.
  • Dodajemy szczyptę soli i żółtko, po czym szybko zagniatamy. Jeżeli ciasto nie chce się łączyć można dodać do 2 łyżek stołowych wody przegotowanej.
  • Ciasto wkładamy na 0,5-1h do lodówki, a następnie po tym czasie wyklejamy ciastem formę.
    Istnieje alternatywa, która głosi, iż można najpierw wyłożyć formę ciastem, a następnie włożyć ją do zamrażarki na 15 minut. Obie opcje próbowałem i za każdym razem ciasto wychodziło.
  • Po schłodzeniu, kiedy forma jest wylepiona ciastem, nakłuwamy widelcem spód ciasta, aby się nie wybrzuszyło po czym kładziemy papier półpergaminowy (brązowy papier kuchenny), na który kładziemy 300g grochu, dzięki któremu ciasto wyrośnie piękne.
  • Nagrzewamy piec do 200 st. C i pieczemy ciasto przez 15 minut z obciążeniem. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10-15 minut bez obciążenia, aż zarumieni się. 
Farsz:
Jajka rozbijamy do miski, dorzucamy białko, śmietanę i przesiany cukier puder. Wszystko łączymy stalową łyżką.
Na ciasto już upieczone wsypujemy umyte i wysuszone jagody, a następnie zalewamy płynem przez nas stworzonym. Wszystko zapiekamy w 200 st. C przez 35-40 minut, aż farsz się nie zetnie i nie będzie jednolitą masą.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam, P.
Chciałbym serdecznie podziękować za zarażenie mnie wspaniałą kuchnią restaurację 

Mańana Bistro & Wine Bar
Chorzów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz