czwartek, 10 października 2013

Kolacja z przyjaciółmi, czyli spotkanie w medycznej kuchni :)

 Ostatnio wpadli do mnie przyjaciele, którzy dość chwalą sobie naszą kuchnię. Stwierdziłem zatem, że przygotuję dla nich coś specjalnego.

Przystawka:
-bagietka
-pomidor
-sałata
-ser camembert
-oliwki czarne
-oliwa z oliwek

Bagietkę kroimy w poprzek, podpiekamy chwilę w tosterze i następnie kładziemy liść sałaty, na to plasterek pomidora, plasterek sera camembert, 2 podłużnie pokrojone oliwki. Dodatkowo lekko polać oliwą z oliwek.

Sałatka Ewci, czyli Jamie z arbuzem:
-arbuz
-pestki słonecznika (50g)
-1 cebulka
-garść mięty
-1 ostra papryczka
-ser feta
-oliwa (3 łyżeczki)
-pestki z dyni (50g)
-sok z limonki (3 łyżeczki)

Wszystko pokroić w kostkę i wymieszać. Szczególnie drobno pokroić cebulkę, miętę i papryczkę.

Danie główne Spaghetti z krewetkami i białym winem (Porcja na 4 osoby):
-400g makaronu spaghetti pełne ziarno
-400g krewetek świeżych
-3-4 ząbki czosnku
-1/2 szklanki oliwy z oliwek
-1/2 szklanki białego wina
-sól, pieprz
-pietruszka

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba go trochę nie dogotować, żeby doszedł do siebie na patelni. Czyli około 1,5-2 minuty przed byciem al dente :). Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie dopóki się nie zarumieni. Do oliwy i czosnku wrzucić obrane krewetki, białe wino i natkę pietruszki.
Podgrzewać 5-6 minut na małym ogniu. Makaron odcedzić, dodać na patelnię i na takim samym ogniu mieszać przez około 2 minuty. ENJOY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz